Orhideje v letu 2023 – prvi del


Tako kot vsako leto, sem tudi letos komaj čakal, da zacvetijo prve blede kukavice. Verjetno so prve zacvetele v okolici Starega trga, sam pa sem jih prve fotografiral nad vasjo Grič čisto v začetku aprila. Ker je takrat vegetacija še v začetni fazi, blede kukavice še toliko bolj izstopajo. To vrsto je vedno dobro povonjati in vsakič znova ugotavljati, zakaj se ta vrsta ne imenuje na primer bezgova ali celo mačja kukavica. Vrsta glede na različne pogoje vsebuje različne koncentracije spojine 3-Mercapto-3-methylbutan-1-ol (MMB). Različne koncentracije te spojine ji dajejo cel spekter vonjev, od bezga pa vse do vonja mačjega urina. Če je koncentracija res velika, lahko rastlinica dokaj neprijetno diši, na primer po nekaj dneh stari preznojeni športni opremi. Zanimivo je, da ima navadna bezgova prstasta kukavica manj izrazit vonj po bezgu od brede kukavice.

Spojina MMB se pojavlja tudi v znanem vinu sauvignon. Podobno kot pri bledi kukavici, tudi vinu koncentracija MMB-ja daje različne vonje, od blagih sadnih arom, vonja trave in bezga, pa vse do vonja mačk. Italijani imajo celo posebno zvrst sauvignona, ki ga poimenujejo kar »pipì di gatto« (mačje »lulanje«).

Bleda kukavica navadno raste v gozdu ali na gozdnem robu in zelo redko na odprtih travnikih. Na takšnih habitatah pa nekaj tednov pozneje v tandemu zacvetita navadna kukavica in osjeliko mačje uho. Navadna kukavica je zelo pogosta vrsta, ki ni preveč zahtevna glede kmetijske obdelave travnikov in jo v Beli krajini najdemo skoraj povsod, tudi na obrobju izrazito intenzivne kmetijske krajine. Lahko se celo zgodi, da na opuščenih njivah prevzame skoraj monokulturo, kjer pa ne rastejo druge orhideje. Takšna velika gostota po mojih izkušnjah ne traja več kot 5 let.

Čisto drugačna vrsta je osjeliko mačje uho, ki je eden najboljših pokazateljev ekstenzivnih travnikov. Kjer najdemo to vrsto, tam zagotovo uspeva še kar nekaj vrst travniških orhidej. Eno takšno rastišče sem letos odkril v bližini vasi Ravnace. Nekaj metrov stran uspeva ena večjih populacij metuljaste kukavice v Sloveniji. V letu 2022 sem bil obveščen o dveh rastlinah, letos pa sem jih naštel že 8. Ker je bil ta del pomladi zelo deževen, sem zamudil optimalni čas cvetenja, kljub temu pa je to izredno lepa najdba, ki izvrstno dopolnjuje do takrat edino lokacijo te vrste v okolici Rožnega dola.