škrlatnordeča kukavica

Orchis purpurea

Izvor imena:

Orchis: moda - po obliki gomoljčkov
purpurea - škrlatna (po barvi cvetov)

Čas cvetenja:

maj, junij

Zanimivosti:

Je ena lepših vrst, ki lahko zraste tudi do 80 cm visoko. Raste posamič ob gozdnih robovih in v grmovju. Za njo je značilen izredno lep vonj, ki spominja na volj vanilije. Ima značilno velike liste in škrlatno barvo cvetov. Vrste ni mogoče zamenjati.

Škrlatno rdeča kukavica je bila prvič najdena v Beli krajini v Vinomerskih steljnikih leta 2010. Populacije v kasnejših letih ni bilo mogoče potrditi, je pa bila v letu 2013 odkrita večja populacija (nekaj 10 rastlin) nekoliko severneje pod vasjo Drašiči v gozdni podrasti. Leta 2017 je bila še nekoliko severneje odkrita nova populacija 6-tih rastlin v okolici Vidošič. Prav tako pa je bila odkrita ena rastlina med Črnomljem in Čudnim Selom. V letu 2018 je bilo najdeno rastišče v okolici Starega trga in leta 2019 še v okolici Tanče Gore in leta 2020 novo nahajališče pri vasi Vidošiči.

Nahajališča:

Slike:

O_purpurea O_purpurea O_purpurea O_purpurea O_purpurea O_purpurea O_purpurea O_purpurea O_purpurea O_purpurea O_purpurea O_purpurea O_purpurea O_purpurea O_purpurea O_purpurea O_purpurea

Video:

Literatura in povezave:

Comments are closed