transilvanska prstasta kukavica

Dactylorhiza maculata ssp. transsilvanica

Izvor imena:

dactylo: prst; rhiza: korenina;
maculata: pikčasta;
transsilvanica: iz romunske pokrajine Transilvanija

Čas cvetenja:

junij, julij

Zanimivosti:

Vrsta, ki je pogosta v južnem in jugo-vzhodnem delu Slovenije. V Beli krajini je pogosta na vlažnih travnikih v porečju reke Lahinje, ter v okolici Starega trga. Nekaj zelo velikih populacij je bilo odkritih med Belčjim vrhom in Črnomljem. V teh populacijah je mogoče najti osebke z ne povsem belimi cvetovi, ki so lahko tudi popolnoma rožnate barve, vendar brez za Fuksovo prstatsto kukavico značilnih peg na medeni ustni. Med populacijo se pojavljajo rastline s temno rdečimi polinariji, navadno so svetlo rumene barva.

Ime je dobila po Transilvaniji, kjer so jo prvič odkrili. Pri nas jo je našel slovenski botanik Plemel na Kočevskem leta 1849. Ime pa ji je dal botanik Schur leta 1853. Ker ji Plemelj ni dal imena, je obveljalo ime botanika Schur-a, ki jo je odkril 4 leta pozneje.

Slike:

D_transsilvanica D_transsilvanica D_transsilvanica D_transsilvanica D_transsilvanica D_transsilvanica D_transsilvanica D_transsilvanica D_transsilvanica D_transsilvanica D_transsilvanica D_transsilvanica D_transsilvanica D_transsilvanica D_transsilvanica D_transsilvanica

Comments are closed