bleda kukavica

Orchis palens

Izvor imena:

orchis: moda - po obliki gomoljčkov
palens: bled

Čas cvetenja:

april, maj

Zanimivosti:

Najbolj zgodaj cvetoča vrsta orhidej v Beli krajini. V okolici Starega trga začne cveteti sredi aprila, še pred osjelikim mačjim ušesom. Če je topla zima, brez snega, pa lahko prvi primerki zacvetijo že ob koncu marca.

Raste na ne preveč suhih travnikih, na gozdnem robu in tudi v notranjosti gozda. Je dokaj redka v Beli krajini.

Bleda kukavica nima nektarja ima pa lahko zelo intenziven vonj po mačkah (bezgu), ki je lahko bistveno bolj intenziven kot pri bezgovi prstasti kukavici. Opraševalci jo zamenjajo za rastline, ki imajo nektar in jo tako oprašijo. Kljub navidezni podobnosti z bezgovo pegasto kukavico in sorodnem vonju, vrsti nista v bližnjem sorodstvu. Bezgova pegasta kukavica (rumena oblika) ima nekoliko drugačno barvo cveta (nekoliko temnejše rumena) in nesvetleče liste. V Sloveniji raste samo še ena dokaj podobna vrsta (malocvetna kukavica (Orchis provincialis), ki pa v Beli krajini ne raste.

Nahajališča:

Gallery

o_apifera_15 o_apifera_16 o_apifera_17 o_apifera_10 o_apifera_11 o_apifera_12 o_apifera_13 o_apifera_14 o_apifera_05 o_apifera_06 o_apifera_07 o_apifera_08 o_apifera_09 DSC7972 DSC8055 o_apifera_01 o_apifera_02 o_apifera_03 o_apifera_04 DSC0876

Video:

Comments are closed